Steen boren met accuboormachine tips

Accuboormachines zijn in te zetten voor diverse klusjes. Met lichte varianten kun je de kleinere klussen aan, terwijl je met de zwaardere, vaak wat duurdere varianten de gemiddelde tot zware klussen kunt klaren. Eén van de zwaarste en moeilijkste materialen om te bewerken aan de hand van een accuboormachine is steen. Toch is het mogelijk om aan de hand van een accuboormachine in stenen te boren. Hoe dit in zijn werk gaat? Hieronder kun je meer lezen over het boren in stenen aan de hand van een accuboormachine.

Vergelijk de 56 beste klopboormachines!
Bekijk in winkel
Bekijk bij verschillende shops

Steen boren met accuboormachine, waarmee rekening houden?

Het is belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden wanneer je gaat steen boren met een accuboormachine. Denk hierbij aan het soort steen, het kiezen van de juiste boormachine en boortjes.

Welke soorten stenen boren met accuboormachine?

Steen is één van de populairste materialen om te bewerken, samen met hout is het één van de meest gebruikte bouwmaterialen van dit moment. Niet alleen is het heel stevig, maar het is ook nog eens betaalbaar, betrouwbaar en gaat lang mee. Omdat steen veel gebruikt wordt als bouwmateriaal, zijn er ook veel opties op de markt op dit materiaal te bewerken. Waaronder dus de accuboormachine.

De soorten stenen die aan de hand van de machine bewerkt kunnen worden zijn onder andere baksten, gips en voegsel. Beton kan tevens bewerkt worden en is een gesteente, maar veelal wordt deze onder een andere categorie geschaard omdat het bewerken van beton net iets anders in zijn werk gaat en er tevens apparaten zijn ontworpen die geheel gericht zijn op het werken met beton.

Welke boormachine gebruiken voor steen?

De meeste steensoorten zijn te bewerken aan de hand van een reguliere accuboormachine. Bijvoorbeeld in gips en kalkzandsteen kun je prima boren met bijna iedere accuboormachine. Echter kunnen de hardere steensoorten een grotere uitdaging zijn voor normale boormachines. Een goed voorbeeld hiervan is de baksteen, welke hard en stevig is. Hierdoor is deze moeilijk te doorboren door gewone boormachines.

In dat geval is het aan te raden om een klopboormachine te gebruiken. Hierbij roteert de boor niet alleen, maar pulseert deze tevens waardoor het gesteente tegelijkertijd gecontroleerd gebroken wordt zodat er met minder problemen geboord kan worden. Het aantal slagen die deze machine per minuut uitvoert kun je zelf instellen. Tip: zet het aantal slagen eerst lager en voer het daarna op, zodat je de kans op schade aan de stenen minimaliseert.

Zijn er speciale steen boortjes?

Alhoewel gewone accuboormachines gebruikt kunnen worden voor de lichtere steensoorten, dien je wel de juiste boortjes te gebruiken om deze klus te kunnen klaren. Gelukkig zijn er boortjes die hiervoor geschikt zijn: steenboren. Door de opmaak van dit boortje, een stomp kopje met vleugels, wordt tijdens het boren het steen als het ware weggeslagen. Dit stelt jouw machine in staat om in de zachtere steensoorten te kunnen boren.

Naast de steenboor is het tevens een mogelijkheid om gebruik te maken van de betonboor, mocht je niet beschikken over een steenboor. Deze is gericht op het boren van beton, een enorm harde steensoort welke moeilijk te doordringen valt door reguliere boormachines. Echter is het boortje die je hiervoor gebruikt prima geschikt om stenen mee te boren, vooral als je van plan bent om de wat hardere steensoorten te boren.

5/5 - (45 stemmen)

1 gedachte over “Steen boren met accuboormachine tips”

Plaats een reactie