Boormachine accu kopen?

Er zijn meerdere facetten die je kunt bekijken wanneer je op zoek bent naar een gepaste accuboormachine. Hierbij kun je denken aan het aantal standen, de bijgeleverde accessoires, de prijs, het merk, het toerental, de voltage en ga zo maar door. Wat tevens een belangrijk onderdeel van de accuboormachine is, het zit immers in de naam, is de accu zelf. Ook tussen de verschillende accu’s zit een hoop variatie. Zo hebben goedkopere modellen veelal accu’s die meer geschikt zijn voor kortere klussen, terwijl duurdere varianten van de boormachine beschikken over accu’s die langer door kunnen gaan. Maar dat is niet het enige. Waar moet je nog meer op letten?

Type boormachine accu

Je hebt de keuze uit drie accu types: Ni-Cd (Nikkel Cadmium), Ni-Mh (Nikkel Metaal Hidride) of Li-Ion (Lithium Ion). Ni-Mh komt minder vaak voor, Ni-Cd en Li-Ion zijn vaker de standaard. Waarschijnlijk zal de keuze afhangen van het gebruik: een Ni-Cd accu heef minder capaciteit en is goedkoper, terwijl de Li-Ion beter geschikt is voor intensieve en langdurige klussen. De Li-Ion heeft tevens een kortere oplaadtijd, 45 minuten tegenover 180 minuten van een Ni-Cd accu. De Ni-Cd accu is tevens slechter voor het milieu. Verwonderlijk is het niet dat de Ni-Cd accu het aflegt tegen de Li-Ion accu, want de Li-Ion accu is de nieuwste accu op de markt en dus veel geavanceerder. Hier staat wel een duurder prijskaartje tegenover, wat de Ni-Cd en Ni-Mh accu’s aantrekkelijker maakt voor mensen met een kleiner budget.

Bekijk accu’s in aanbieding bij onderstaande webshops

Wat is de spanning van de accu?

Hoe meer vermogen, hoe meer intensievere klussen je uit kunt voeren met een boormachine. Als je af en toe klust of de boormachine vooral gebruikt voor lichtere klussen, volstaat een lagere voltage. Voor intensievere klussen dien je meer vermogen te hebben, anders is dit te belasten voor de boormachine. De spanning van de boormachine rangeert meestal van 10.8V tot 18V. Alhoewel 18V veel vermogen is voor een consumentenboormachine, stelt het je wel in staat om meer klussen te kunnen klaren.

Eén of twee accu’s?

Veelal zit een accu standaard bijgeleverd bij het gereedschap. In sommige gevallen kan het voor komen dat twee accu’s meegeleverd worden. Niet alleen is het handig om een reserve achter de hand te hebben, maar op deze manier ben je er tevens zeker van dat je altijd door kunt werken. Immers kan de ene accu opladen terwijl de ander gebruikt wordt. Zo krijg je nooit te maken met een lege accu. Erg handig als je langere tijd achter elkaar aan het klussen bent.

Accu voor meerdere gereedschappen?

Wanneer je veel gereedschappen van hetzelfde merk aanschaft, heb je de beschikking over een aangenaam voordeel: de accu’s, tevens van deze merken, kunnen in meerdere gereedschappen van hetzelfde merk gebruikt worden. Hierbij is het wel van belang dat de voltage hetzelfde is. In dit geval loont het dus om een loyale klant te zijn, want hierdoor kun je geld besparen op het aanschaffen van accu’s. Voorbeelden van merken waarbij accu’s in meerdere gereedschappen geplaatst kunnen worden zijn Bosch, Makita, DeWalt en Black & Decker.

2 gedachten over “Boormachine accu kopen?”

  1. Geachte mevrouw / meneer

    Ben in het bezit van een XCEED accu boormachine, heb een accu zou er graag een bij wille en indien mogelijk een adaptoor om de accu’s op te laden. Weet niet wat er gebeurd is maar de adaptoor is helaas spoorloos verdwenen. Op de accu staat het volgende vermeld : 18 V 3 Ah Lityhium- ion en ABP 118 EL en een nummer201627-00404.
    zijn die 2 artikelen los te koop ?

    Beantwoorden

Plaats een reactie