Accuboormachine repareren tips

Of je een accuboormachine vaak of niet zo vaak gebruikt, het kan helaas wel eens voorkomen dat er een defect is. In dat geval zul je jouw accuboormachine moeten laten repareren. Echter is het tevens mogelijk om zelf de schade te repareren, afhankelijk van waar het defect is en de mate van de algehele schade. Hieronder kun je meer lezen over de stappen die je kunt ondernemen wanneer er sprake is van een defect in jouw accuboormachine.

Vergelijk de 120 beste accuboormachines!
Bekijk in winkel

Accuboormachine repareren, diagnose stellen van de schade!

Ten eerste dient bekeken te worden wat precies beschadigd is, zodat je weet wat je dient te repareren (of moet laten repareren). Het probleem kan te maken hebben met het boortje, maar ook in het interne gedeelte van de boormachine kan er sprake zijn van een beschadiging die gerepareerd dient te worden. Hierbij kan gedacht worden aan de accu, welke gelukkig prima te repareren is. Voor interne schade aan bijvoorbeeld de motor, moet je jezelf van tevoren afvragen: heb ik genoeg verstand van het apparaat om het te fixen? Anders is het slimmer om deze taak aan een expert over te laten.

Accuboormachine accu repareren?

Wanneer de accu defect is, kun je niet verder werken. Reparaties zijn dus nodig, tenzij je nog een tweede accu bij jouw set hebt ontvangen. Desalniettemin loont het zelfs in dat geval de moeite om de accu alsnog te repareren. Check eerst met welke soort accu je te maken hebt: Ni-Cd of Li-Ion. Elke soort accu brengt namelijk zijn eigen problemen mee. Bij de Ni-Cd accu kan het probleem zijn dat een deel van de capaciteit verloren is gegaan door het zogenaamde geheugeneffect. Als de accu opgeladen wordt terwijl deze nog niet helemaal leeg is, verliest een Ni-Cd accu permanent dat deel van de capaciteit. Geheel ontladen en opnieuw opladen lost het probleem op.

In het geval van een Li-Ion accu kunnen er andere problemen optreden. Omdat de Li-Ion accu nieuwer en beter is in vergelijking met een Ni-Cd accu, zullen er minder snel problemen optreden. Desalniettemin kunnen problemen voorkomen, bijvoorbeeld wanneer het voltage van de Li-Ion accu te laag is. Als deze voltage te laag is, kan de oplader de accu niet meer vinden en wordt deze dus niet meer opgeladen. Gelukkig is er een oplossing: maak een verbinding tussen de accu en een andere accu of een vergelijkbare energiebron. Koppel de accu los wanneer het voltage gehalte weer op peil is. Hierna zal deze weer opladen.

Reparaties uitbesteden aan een expert

Wanneer je geen diagnose kunt stellen van wat het probleem nu precies is, kun je de reparatie van de boormachine beter overlaten aan een expert. Ook wanneer je niet in staat bent om het apparaat zelf te repareren, is dit de beste oplossing. Veelal bieden de merken waarvan je een boormachine in huis hebt zelf reparatieservices aan. Daarnaast is het mogelijk om een defect onderdeel in te ruilen voor een vergelijkbaar nieuwe versie. Dit kan bijvoorbeeld voor de boorkop.

In sommige gevallen zijn de reparatieservices gratis. Zo hoef je bij het merk Makita geen verzendkosten of vergelijkbare kosten te maken wanneer je jouw defecte gereedschap naar jouw eigen dealer brengt, welke vervolgens het gereedschap kosteloos naar de fabrikant stuurt. Daarnaast ben je er bij een professional van verzekerd dat de accuboormachine ook daadwerkelijk gerepareerd wordt en er weer tegenaan kan voor de komende tijd.

5/5 - (28 stemmen)

9 gedachten over “Accuboormachine repareren tips”

  • als het goed is zie een zwarte dop met sleuf voor een schoevendraaier ergens achter (achterzijde elektro motor) die kan je losdraaien om bij de koolborstels te komen. Waar te bestellen: google is je vriend.

   Tenzij je een nieuwer type hebt, dan heb je grote kans dat er een brushless motortje in zit, en deze heeft geen kool bostels

   Beantwoorden
 1. ik geef geen reactie, maar heb juist een vraag.
  ik heb een Gamma accu klopboormachine , met vario bediening, zodra de knop wat dieper word ingedrukt valt machine stil. Ben ermee naar gamma geweest maar weten niks te doen , inlichting gevraagd via hoofdkantoor naar reparatie afdeling Hebben ze niet??. weten ook niet wie gamma producten repareert?.
  weet iemand wie dit zou kunnen repareren . Machine is voor thuisgebruik . Januari 2020 nog gebruikt 2 gaatjes geboord werkte normaal . Nu wil ik gebruiken helaas laat mij in de steek.

  Beantwoorden
 2. ik heb de moter vervangen van een bosch psr 14,4 li
  dat werkt nu weer super zonder rook ! maar ik heb geen koppel meer !! de aandrijfkast is met los uiteen gevalen op de werkbank , nu heb ik alles er weeer in zitten volgens mij op de plek waar ze zaten, maar ik heb geen koppel meer ! wat kan er verkeerd zijn gegaan

  Beantwoorden
 3. ik heb een Makita DLX2022AJ 18V Li-Ion Accu Boor-/Schroefmachine. Soms als ik bijv. een schroef vast wil draaien, slipt de boorkop door en kan ik dus de schroef niet verder aandraaien. Zelfs wanneer de slipkoppeling op de hoogste stand staat ingesteld of zelfs op boren!
  Doe ik iets verkeerd of is er misschien iets defect?

  Beantwoorden

Plaats een reactie