Of je nu vaak of af en toe klust, je wilt beschikken over gereedschap dat voor een langere tijd mee kan gaan. Zo ook de accuboormachine. Eén manier om de levensduur van dit gereedschap te rekken, is adequaat onderhoud. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen waardoor de accuboormachine in prima conditie blijft, zelfs wanneer je deze niet vaak gebruikt. Hieronder kun je meer lezen over de soorten onderhoud die je kunt uitvoeren.
Accuboormachine onderhoud beperken?
Hieronder worden een aantal tips beschreven om accuboormachine onderhoud zoveel mogelijk te beperken. Hiermee bespaar je tijd, geld en energie.
Tip 1: kies de juiste accuboormachine
Als je maar af en toe klussen uitvoert aan de hand van een boormachine, is het zonde om een duur model aan te schaffen. Immers dient een dergelijke accuboormachine voldoende gebruikt te worden, weinig gebruik is slecht voor de machine en leidt tot slijtage. Daar tegenover staat dat als je vaak klust aan de hand van een boormachine, je beter een duurdere machine aan kunt schaffen. Alleen door de machine die je aanschaft aan te passen op het type klusser dat je bent, zul je waarschijnlijk minder snel last krijgen van defecten.
Tip 2: gebruik de accuboormachine op een juiste manier
Een vorm van ‘onderhoud’ is het correct gebruiken van de boormachine zelf. Op een verkeerde manier gebruik maken van het gereedschap leidt tot eerdere slijtage. Ten eerste dien je de juiste versnelling in te stellen, waarbij één geschikt is voor boren en de ander om te schroeven.
Tip 3: correct gebruik van de koppel
Ook als het gaat om de koppel, zijn er een aantal regels die je in acht dient te nemen. Bij een hoge koppel boor je sneller, bij een lage koppel boor je juist langzamer. Als je met harde materialen te maken hebt, dien je de koppel lager te zetten. Ook voor het schroeven doe je dit. Bij kleine boordiameters dien je juist de koppel hoog te zetten. Let hierbij wel op: een hoge koppel leidt tot een hogere snelheid, wat zal leiden tot minder nauwkeurig boorwerk.
Tip 4: gebruik de juiste boortjes
Ten slotte dien je de juiste boortjes te gebruiken voor iedere klus. Veelal wordt een accuboormachine geleverd inclusief meerdere accessoires, welke elk geschikt zijn voor een bepaalde klus. Lees vooraf goed welk boortje voor welke klus in te zetten is, zodat er nooit problemen kunnen ontstaan. Het gereedschap dient het werk te doen, als jij te veel kracht op het apparaat moet zetten is er iets mis en dien je op zoek te gaan naar het probleem voordat er schade aan het gereedschap ontstaat.
Onderhoud van de accu
Ook de accu dient onderhouden te worden. Als je over een Li-Ion accu beschikt, hoef je dit een stuk minder te doen want deze loopt niet leeg wanneer deze niet gebruikt wordt en de capaciteit vermindert niet. Bij een Ni-Cd (of Ni-Mh) accu dien je wel meer onderhoud te plegen.
Ten eerste wordt aangeraden om de accu van tijd tot tijd geheel te ontladen en vervolgens weer op te laden. Ni-Cd accu’s kunnen last hebben van het geheugeneffect: wanneer de accu opgeladen wordt wanneer deze nog niet geheel leeg is, verliest de accu dat gedeelte van de capaciteit. Geheel ontladen en weer opladen lost dit probleem op. Veeg ook goed de contactpuntjes rond de accu schoon na klussen waarbij veel stof is ontstaan.
Tot slot kan de aanschaf van een snellader problemen voorkomen, omdat je dan eerder geneigd bent om de accu leeg te maken.