Welke accuboormachine onderdelen zijn er?

Een accuboormachine bestaat uit diverse onderdelen, elk met hun eigen functie. Sommige delen bevinden zich intern en zijn niet zichtbaar van buitenaf, terwijl er tevens externe onderdelen zijn die wel zichtbaar zijn en, in sommige gevallen, te vervangen zijn. Het beste voorbeeld hiervan zijn de boortjes, waarbij deze per specifieke klus aangepast kunnen worden. Hieronder kun je meer lezen over de diverse onderdelen waaruit een accuboormachine bestaat.

Vergelijk de 120 beste accuboormachines!
Bekijk in winkel

Accuboormachine onderdelen uitleg

De belangrijkste onderdelen van een accuboormachine worden hieronder voor je op een rijtje gezet. De meeste onderdelen zitten in elke accuboormachine, maar er zijn ook onderdelen die alleen bij bepaalde boormachines te vinden zijn of alleen gebruikt worden voor specifieke klusjes.

Boortjes

Een boormachine is net zo goed als de boortje die je er voor gebruikt. Bij de meeste sets zitten op zijn minst een boortje en een bit inbegrepen, maar bij het grootste deel van de boormachinesets zit een box aan accessoires inbegrepen. In deze box vind je diverse opzetstukjes die gebruikt kunnen worden voor uiteenlopende klussen. Zo zijn er verscheidene boortjes die geschikt zijn voor specifieke materialen, zoals houtboortjes of steenboortjes. Daarnaast kun je ook schroeven aan de hand van een accuboormachine, waarvoor je een bit gebruikt.

Accu

Veelal zijn er drie soorten accu’s die in een accuboormachine terug te vinden zijn: Ni-Cd, Ni-Mh of een Li-Ion accu. Deze laatste is de meest recent en geavanceerdste accu op de markt, terwijl de Ni-Cd en de Ni-Mh al wat ouder zijn. Deze laatste twee gaan dan ook minder lang mee, krijgen eerder last van ongemakken en ze zijn slechter voor het milieu. Hier staat tegenover dat deze twee varianten wel goedkoper zijn dan de Li-Ion accu. Om de accu’s opgeladen te houden, dien je over een adapter te beschikken. Sommige accuboormachines worden geleverd met twee accu’s, zodat de één opgeladen kan worden terwijl de andere in gebruik is.

Boorkop

De boorkop is het gedeelte waarin de boor bevestigd wordt. Deze roteert, en in sommige klopt het de boor. Hierdoor wordt dit onderdeel flink belast, waardoor slijtage kan ontstaan. Om maar aan te geven hoe belangrijk dit onderdeel is. Gelukkig zijn boormachines voorzien van passende boorkoppen, zodat slijtage verminderd wordt. Daarnaast kun je bij de merken zelf altijd passende boorkoppen kopen.

Huis

De behuizing van een boormachine omgeeft het interieur van deze machine. Het is het gedeelte wat je van buitenaf ziet, en wat het geheel beschermt. Dit is tevens het gedeelte wat je in je handen houdt tijdens het klussen. Deze kan echter beschadigd raken, maar gelukkig is ook dit onderdeel apart aan te schaffen.

Versnellingen

Over het algemeen hebben accuboormachines de beschikking over twee versnellingen, waarbij één meer geschikt is om te boren en de andere meer geschikt is om te schroeven. De schuifknop waarmee je de versnellingen instelt bevindt zich aan de bovenzijde van het apparaat. Er zijn machines die beschikken over meer dan twee versnellingen, waardoor je meer flexibiliteit hebt in de benadering van de klusjes. Dit geeft je meer controle over het toerental en de koppel.

Motor

De motor, welke zich bevindt in het interieur van de boormachine, stuurt het geheel aan. Door middel van het aanpassen van de versnellingen stel je het toerental in, of wel de snelheid waarmee de boor zijn werk doet. Een belangrijk onderdeel, dus.

5/5 - (42 stemmen)

Plaats een reactie